Dolar : Alış : 32.2596 / Satış : 32.3177
Euro : Alış : 34.8189 / Satış : 34.8816
HAVA DURUMU
hava durumu

KARAMAN

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 61 Kategoride 1416 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Bakanlıktan Kutlu Doğum Haftasına Özel Program

13 Nisan 2014 - 651 kez okunmuş
Ana Sayfa » Güncel Haberler » Siyaset » Bakanlıktan Kutlu Doğum Haftasına Özel Program
Bakanlıktan Kutlu Doğum Haftasına Özel Program

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, “Ülkemizin çeşitli yerlerinde Peygamber Efendimizin hatırasına hürmeten bir dizi etkinlik planladık. Bu etkinliklerle O’nu anmayı, O’nu anlamayı kısacası O’nu yaşamayı temenni ediyoruz” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu yıl ilk kez Kutlu Doğum Haftası etkinliklerini birden fazla ilde gerçekleştirecek.

Kutlu Doğum Haftası’nda her yıl yalnızca İstanbul Topkapı ve Ayasofya’da program gerçekleştiren Bakanlık, bu yıl dokuz ilde çeşitli sergiler açacak ve konferanslar düzenleyecek.

Bakanlığın bu yıla özel kutlama programı Kültür ve Turizm Bakanı Çelik’in imzasını taşıyor. Bakan Ömer Çelik’in talimatıyla Kutlu Doğum Haftası; İstanbul, Ankara, Bursa, Edirne, Gaziantep, Hatay, Konya ve Şanlıurfa’da müze müdürlüklerince veya müze müdürlüklerinin katılımıyla düzenlenecek etkinliklerle kutlanacak.

Topkapı Sarayı Müzesi’ndeki kutsal emanetlerin fotoğraflarından oluşan “Topkapı Sarayında Hz. Peygamber İzleri” konulu sergi eş zamanlı olarak Bursa, Edirne, Şanlıurfa, Konya, Hatay ve Gaziantep’te halkla buluşacak.

Bakan Çelik’in büyük hassasiyet gösterdiği Kutlu Doğum Haftası bu yıl büyük bir coşkuyla kutlanacak.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Bakan Çelik şunları dedi:

“İnsanlık tarihinin en önemli hadisesi hiç şüphesiz Efendimiz Hz. Muhammed’in (S.A.V) dünyayı teşrif etmeleridir. O’nun dünyaya gelişi ile insanlık zulmün karşısında adaleti, cehaletin karşısında bilgiyi, vahşetin karşısında merhameti, düşmanlığın karşısında kardeşliği görmüştür. Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz, asırlar boyu insanlığa yol gösterici olmuştur. O’nun yeryüzünü şereflendirmesi ile insanlığın dünü, bugünü ve geleceği aydınlanmıştır. Karanlıklar içerisinde kaybolmuş insanlık onun rehberliğiyle yeniden yolunu bulmuştur. O’nun öğretileri sayesinde insanlık dünyaya sevgi ve şefkat nazarıyla bakmayı öğrenmiştir.

İslam aleminin her yıl artan bir heyecanla yaşadığı Kutlu Doğum Haftası; birlik, beraberlik ve kardeşlik kültürünü daha da genişletip derinleştirmektedir.

O’nun doğumunun sene-i devriyesinde, bu kutlu günde, ülkemizin çeşitli yerlerinde Peygamber Efendimizin hatırasına hürmeten bir dizi etkinlik planladık. Bu etkinliklerle O’nu anmayı, O’nu anlamayı kısacası O’nu yaşamayı temenni ediyoruz. ”

Bu yıl Kutlu Doğum Haftası 14 Nisan’da başlayacak. İstanbul’da ise kutlamalar erken başladı. Topkapı Sarayı Müzesi Müdürlüğü “Aşk-ı Nebi: Doğumunun 1443. Yılında Hz. Peygamber” adlı sergi 09 Nisan 2014 Çarşamba günü Enderun Hazine Koğuşu’nda ziyaretçilerine kapılarını açtı.

Sergide Topkapı Sarayı Müzesi’nin koleksiyonlarında bulunan; Kuran-ı Kerimler, Hadis-i Şerifler özellikle Murakkalar, Na’atlar, Hilyeler, Mukaddes Emanetler (Hırka-i Saadet Mahfazası, Sancak-ı Şerif Mahfazası, Hz. Peygamberin yayı, mührü, mektupları, dişinin mahfazası, Sakal-ı Şerif), Ravza-ı Mutahhara’ya Saray tarafından vakfedilen altın ve gümüşten yapılmış mücevherli eserler ile Kur’an-ı Kerim Kapları, Murassa Hilye-i Şerif, şamdanlar ve askı kandiller, buhurdanlar ve gülabdanlar, Esma-i Hüsna ve Tevhid Yazılı Dini Kumaşlar, Siyer-i Nebiler, Muhammediyye, Kaside-i Bürde, Ravza-i Mutahhara Örtüleri, Feraşet Beratı, Başmak-ı Şerif, Nakş-ı Kademe-i Peygamberi, Medine-i Münevvere Resmi, Miracname, Medine-i Münevvere Toprağı, Sanduka örtüsü, Destimal ve Kalıpları gibi eserler konu başlıklarına göre gösterime sunuldu.

Topkapı ziyaretçilerine bu mukaddes mirasları sergilemekle yetinmeyecek. Hazırlanan sergi kitabında; “Enderun Hazine Koğuşu ve Aşk-ı Nebi”, “Tevhidin Son ve En Büyük Peygamberi”, “Hırka-i Saadet Dairesi’nde Hz. Peygamber’in Emanetleri”, “Osmanlı Sultanlarının Medine-i Münevvere’ye Gönderdiği Örtüler”, “Ravza-i Mutahhara’ya Vakfedilen ve Saray Hazinesi’ne Geri Dönen Altın, Gümüş ve Mücevherli Eserler”, “Osmanlı Hat Sanatında Hz. Peygamber (S.A.V.) Sevgisi” ve “Osmanlı’da Na’t Geleneği” konularında 7 makale ve 99 eserin katalog bilgileri yer alıyor.

Osmanlı Sarayında Peygamber Sevgisi, Sarayda Mevlut Geleneği, Devlet Töreni Olarak Mevlut Kandili konularında konferanslar ve paneller düzenlenecek; Naat-ı Şerif’in yanı sıra Sarayda yasamış bestekarlar, sultan ve enderun bestekarları tarafından bestelenmiş örneklerin icrası gerçekleştirilecek ve bu geleneğe uygun ikramlarda bulunulacak.

Benli Ali Çelebi tarafından Kanuni Sultan Süleyman’ın (1520-1566) şehzadelerinden Mehmed için hazırlanan ve Hz. Peygamber’in hadislerinden Farsça hadis çevirilerini içeren sekiz yaprak eser ile birlikte, III. Ahmed Kütüphanesi’ne ait Cami-üs Sahih (A. 241) ve Hadis Kitaplarının (A. 3528) tıpkıbasımı yapılacak.

BAŞKENT’TE ETNOGRAFYA MÜZESİ MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN ORGANİZE EDİLECEK KUTLAMA ETKİNLİKLERİ

Ankara Etnografya Müzesi Müdürlüğü koleksiyonunda bulunan El Yazması Kur’an-ı Kerimler, Sakal-ı Şerif Muhafazaları ve Levhalardan oluşan sergi 15 Nisan 2014 tarihinde ziyaretçilere kapılarını açacak.

Bursa Müzesi Müdürlüğü; Türk-İslam Eserleri Müzesi’nde Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi işbirliğiyle Kutlu Doğum Haftası’na ilişkin bir konferans düzenleyecek. Müzede ayrıca “Topkapı Sarayında Hz. Peygamber İzleri” konulu fotoğraf sergisi 15 Nisan’dan itibaren ziyaretçilerle buluşacak.

Edirne Müzesi Müdürlüğünce; Türk-İslam Eserleri Müzesi’nde 15 Nisan’dan itibaren “Hilye-i Şerif Sergisi” ile Kutlu Doğum Haftası’nın ortak fotoğraf sergisi “Topkapı Sarayında Hz. Peygamber İzleri” kapılarını açacak.

Erzurum Müzesi Müdürlüğünce; 18-30 Nisan 2014 tarihleri arasında Erzurum Yakutiye Türk-İslam Eserleri Müzesi’nde “Mukaddes Miras: Selçuklulardan Osmanlıya El Yazması Kur’an-ı Kerimler Sergisi” el yazması meraklılarına ve araştırmacılara eşsiz bir fırsat sunacak.

2014’ün ana teması “Hz. Peygamber ve İnsan Yetiştirme Düzeni”nin işleneceği konferans İl Müftülüğü ile müşterek olarak hazırlandı. Konferans 15 Nisan’da Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurullah Altaş tarafından Erzurum İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonu’nda verilecek.

VE GAZİANTEP MÜZESİ MÜDÜRLÜĞÜ

Muhteşem Zeugma Mozaik Müzesi’nde bu kez “Topkapı Sarayındaki Hz. Peygamber İzleri” konulu fotoğraf sergisi 15 Nisan’dan itibaren ziyaretçileri tarihi bir yolculuğa çıkaracak.

15 Nisan’da ayrıca, Müzenin konferans salonunda Topçuoğlu Camii İmamı ve Hatibi Halil İbrahim Kocaoğlan tarafında Kur’an-ı Kerim Tilaveti icrası ile Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Akpınar tarafından “Model İnsan Hz. Muhammed (SAV)” konulu konferans gerçekleştirilecek.

17 Nisan 2014 tarihinde Şehitkamil Kongre ve Kültür Merkezinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Sanatçılarının katılımıyla gerçekleşecek olan “Tasavvuf Musikisi Konseri” konuklarına unutulmaz anlar yaşatacak.

KÜLTÜRLERİN KENTİ HATAY

Hatay Müzesi Müdürlüğünce; “Topkapı Sarayındaki Hz. Peygamber İzleri” konulu fotoğraf sergisi 15 Nisan’dan itibaren ziyaretçilerle buluşacak.

Konya’da ise Mevlana Müzesi hafta boyunca 23.00’e kadar açık olacak.

Karatay Medresesi Çini Eserler Müzesi’nde Müze Müdürlüğü denetimindeki koleksiyon sahiplerinde ve müzede bulunan Hilye-i Şeriflerden oluşan bir sergi düzenlenecek.

01 Nisan-29 Nisan 2014 tarihleri arasında İnce Minareli Medrese’de Konya Müzesi Müdürlüğü ile Necmettin Erbakan Üniversitesi işbirliğiyle Hadis Dersi ve Sohbetleri, Mişkatül Mesabih, Tefsir, İslam Tarihi konularında “Hadis Konferansları” düzenlenecek.

“Topkapı Sarayında Hz. Peygamber İzleri” konulu fotoğraf sergisi Konya’da da 15 Nisan’da ziyarete açılacak.

Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü de Kutlu Doğum Haftası’nı kutlamak için bir dizi etkinlik gerçekleştirecek.

Bu kapsamda “Topkapı Sarayında Hz. Peygamber İzleri” konulu fotoğraf sergisi, Şanlıurfalılara da 15 Nisan’da merhaba diyecek. – ANKARA

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
İlgili Terimler :

BENZER HABERLER

KÖŞE YAZARLARI

Tüm Yazarlar
karadaghaber.com