Dolar : Alış : 32.5096 / Satış : 32.5682
Euro : Alış : 34.6254 / Satış : 34.6878
HAVA DURUMU
hava durumu

KARAMAN

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 61 Kategoride 1416 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Cumhurbaşkanı Gül: Barış için savaşa hazır olmalıyız

13 Mayıs 2014 - 498 kez okunmuş
Ana Sayfa » Güncel Haberler » Gündem » Cumhurbaşkanı Gül: Barış için savaşa hazır olmalıyız
Cumhurbaşkanı Gül: Barış için savaşa hazır olmalıyız

Türk Hava Kuvvetleri, dün envanterine katılan A400M Atlas nakliye uçağı ile stratejik ölçüde ulaştırma yeteneğine sahip oldu. Zırhlı araç, Fırtına Obüsü, küçük uçak ve avcı ATAK helikopterlerini taşıma, gerektiğinde uçan hastaneye dönüştürülme imkânına sahip nakliye uçağı, 9 bin kilometrenin üzerindeki mesafelere uçabiliyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “İhtiyaç olduğunda bundan sonraki savaşlara, savaşlardan kaçınmak en büyük arzumuzdur ama barışı sağlayabilmek için de, barış ve huzur içerisinde yaşayabilmek için de eğer şart olursa, ona hazır olduğumuzu da gösterebilmek mecburiyetindeyiz” dedi.

Gül Atlas nakliye uçağı için düzenlenen törende konuştu

Törene Gül’ün yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk ile eski komutanlar ve bazı ülkelerin büyükelçileri ile askeri ataşeleri katıldı. Daha önce törene katılacağı belirtilen Başbakan Erdoğan ise törene katılmadı.

Orgeneral Akın Öztürk, törendeki konuşmasında şunları söyledi:

“Artık stratejik ulaştırma yeteneğine sahibiz. Daha fazla personeli, malzemeyi ve ekipmanı, daha uzak mesafelere, daha hızlı şekilde taşıyabileceğiz. Yüksek yük kapasitesine ve uzun bir menzile sahip ATLAS uçağımız, Türk Silahlı Kuvvetleri için önemli bir yetenek, anakarasına bağlı olmaksızın harekât icra edebilen büyük ve etkili hava gücünün bir gereği ve devletimiz için stratejik bir kabiliyettir.”

 

Cumhurbaşkanı Gül yaptığı konuşmada, Türkiye’nin ‘Araba yapmadan önce uçak yapan’ ülkelerden birisi olduğunu vurguladıktan sonra şöyle devam etti:

“Bugün de hava nakliye filomuzu, geleceğin uluslararası askeri nakliye uçakları ile donatarak çok daha güçlü hale getirmenin gururunu hep beraber yaşıyoruz. Bazıları uçakları sadece paramızla alıp kullanıyoruz zannedebilirler. Hayır, aldığımız uçakların bir kısmını da biz yapıyoruz. Bu uçaklar tanıtılırken bu konsorsiyumdaki ülkelerin bayrakları yanında Türk bayrağı da vardı ve var olmaya da devam edecek bu şekilde”

Türkiye, bu uçağa sahip ikinci ülke haline geldi. İlk uçak Fransa hava kuvvetlerine teslim edilmişti. Türkiye, zaman içinde 10 nakliye uçağına sahip olacak. Türkiye, Fransa ve Almanya gibi ülkelerle birlikte uçağın üretim safhasında da yer aldı.

İlave askeri özelliklerle Airbus A380 pilot kabinini esas alan A400M glass cockpit özellikli kabini ile pilotun iş yükünü azaltacak şekilde tasarlandı.

– 2 adet 20 ft konteyner sığınağın içine yerleştirilmesiyle sahra hastanesine dönüşüyor. Yani uçan hastane haline geliyor.

– Askeri birlikle birlikte 6 adet Land Rover araçı taşıyabiliyor.

– 1 adet CH 47 Chinook taşıyabiliyor.

– 26 asker ile birlikte 2 adet M113 ZPT aracı ile 2 askeri paleti taşıma kapasitesine sahip.

– Taktik olarak mayına dayanıklı pusudan koruma aracı gibi askeri yükleri düz bir tarlaya bile indirme imkânına sahip.

– Tanker olarak havada diğer uçaklara yakıt ikmali sağlıyor.

Gül’ün konuşmasının ardından A400M stratejik ulaştırma uçağına ilişkin kısa film gösterildi. Daha sonra sahnenin arkasındaki perdenin kaldırılmasıyla hangarın büyük kapısının önüne çekilmiş olan A400M uçağı görüldü. Kokpitte çıkan Gül, uçakta incelemelerde bulundu.

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
İlgili Terimler :

BENZER HABERLER

KÖŞE YAZARLARI

Tüm Yazarlar
karadaghaber.com