Dolar : Alış : 32.4551 / Satış : 32.5136
Euro : Alış : 34.6559 / Satış : 34.7183
HAVA DURUMU
hava durumu

KARAMAN

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 61 Kategoride 1416 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Don Zararı Elmada Fiyatları Yükseltecek

25 Nisan 2014 - 536 kez okunmuş
Ana Sayfa » İl il Türkiye » Karaman ili Haberleri » Don Zararı Elmada Fiyatları Yükseltecek
Don Zararı Elmada Fiyatları Yükseltecek

MEHMET ÇETİN – Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, mart ayının son günlerinde elma bahçelerinde görülen don olayı üzerine hasar tespiti için yaptıkları çalışmaya göre yüzde 80 rekolte kaybı beklediklerini belirtti.

Muğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 8 milyona yakın meyve veren ağacıyla Türkiye’nin elma üretiminin yüzde 20’sini karşılayan Karaman’da, 2014 yılının daha şimdiden üretici için zorlu bir yıl olduğunu söyledi.

Sonbahar ve kış aylarında yeteri kadar yağış olmamasının çiftçiyi kara kara düşündürdüğünü dile getiren Muğlu, mart sonunda yaşanan don olayının üreticiyi zor durumda bıraktığını ifade etti.

Elma üreticisinin modern tarım tekniklerini yakından takip ettiğini anlatan Muğlu, “Elma bahçelerinde ağaçların doludan, dondan, güneşten zarar görmemesi için kurulan sistemler var. Fakat ne yaparsanız yapın, bazı şeylerin önüne geçemiyorsunuz. Özellikle 30 Mart akşamı Karaman’da sıcaklık sıfırın altında 8 ile 10 derece arasında değişti. Maalesef bu soğuk, elma ağaçlarında meyve gözlerini, tomurcukları ve çiçekleri dondurdu” diye konuştu.

Muğlu, oda olarak uzmanlardan oluşan bir komisyonla zararın tespiti için çalışma başlattıklarını aktararak, şunları kaydetti:

“Uzmanların hazırladığı rapora göre, don olayından dolayı zarar yüzde 80 civarında. 100 kilo elma alınabilecek bir ağaçta, çiçek sayısı 3-5 tane. Bu çiçeklerin kaliteli elmaya dönüşme oranı çok az. Karaman’da 2013 yılında 571 bin ton elma üretimi gerçekleşmiş. 2014’te beklentimiz, geçen yıl meyve vermeyen fidanların da meyve vermesiyle 700 bin ton civarındaydı. Fakat bu yıl 100 bin ton elma üretimi ancak gerçekleşir. Tüm ümitleri bahçesinden hasat edeceği elmaya bağlı olan üretici bu durumda ne yapsın? Bu zarar sadece üreticiyi etkilemeyecek. Elma sezonunda çalışan binlerce işçi var. Onlar da etkilenecek. Elmayı muhafaza etmek için kurulan devasa, modern soğuk hava ve paketleme tesisleri boş kalacak. Bu yıl tüketici, elmanın kilosunu en az 5 liraya tüketebilir.”

“Sigortanın kapsamı genişletilmeli”

Elma üreticisinin yetkililerden bazı talepleri olduğunu vurgulayan Muğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tarım sigortasının, don zararında çiçekleme dönemi dışını kapsamaması, elma üreticisinin sigortadan yararlanmasına engel teşkil ediyor. Sigortanın kapsamı genişletilmeli. Üreticilerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine borçların ertelenmesi yeterli olmayacaktır. 2010 yılında meydana gelen don olayında, zarar gören üreticiler için dekar başına 150 lira destek verilmişti. Bu yıl don afetinden ürünleri yüzde 30 ve üzeri zarar gören üreticilere dekar başına en az 250 lira olmak şartıyla don afeti ödemesi yapılmalıdır.”

Elma üreticisi Ahmet Kayapınar ise 40 senedir elma üretimi yaptığına işaret ederek, “Bugüne kadar don olayı, dolu afeti gibi birçok felaket ile karşılaştım. Fakat hiç bu kadar zarar görmemiştik. Bu bir doğal afet. Kara, kara düşünüyoruz. Bu felaketin altından nasıl kalkarız, bilemiyorum. Destek bekliyoruz” ifadelerini kullandı. – Karaman

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
İlgili Terimler :

BENZER HABERLER

KÖŞE YAZARLARI

Tüm Yazarlar
karadaghaber.com