Dolar : Alış : 32.4527 / Satış : 32.5111
Euro : Alış : 34.8255 / Satış : 34.8882
HAVA DURUMU
hava durumu

KARAMAN

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 61 Kategoride 1416 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Suriye nin Kimyasal Silahlarının İmhası

08 Mayıs 2014 - 427 kez okunmuş
Ana Sayfa » Güncel Haberler » Suriye nin Kimyasal Silahlarının İmhası
Suriye nin Kimyasal Silahlarının İmhası

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) ve BM Ortak Misyon Koordinatörü Sigrid Kaag, Suriye’nin toplam kimyasal silah stoklarının ülke dışına çıkarılmak için bekleyen yüzde 8’lik bölümünün güvenlik nedeniyle ulaşım sağlanamayan bölgelerde olduğunu söyledi.

BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK),  bugünkü oturumunda Suriye’nin kimyasal silahlarının imhasına ilişkin alınan karardaki son durumu değerlendirdi. Toplantıda KSYÖ BM Ortak Misyon Koordinatörü Sigrid Kaag, Konsey’e sunum yaptı.

Toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Kaag, Suriye’nin KSYÖ’ye beyan ettiği kimyasal materyallerden yüzde 92’sinin çıkarıldığını ya da ülke içinde imha edildiğini hatırlatarak, çıkarılmak için bekleyen yüzde 8’lik bölümün ise Şam yakınlarında olduğunu ve bazılarının muhaliflerin elindeki bölgelerde bulunduğunu söyledi.

Bu bölgelere ulaşımın çatışmalar nedeniyle şu anda mümkün olmadığını vurgulayan Kaag, burada 5’i birinci, 11’i ikinci öncelikli 16 konteyner kimyasal maddenin ülke dışına çıkarılmayı beklediğini belirtti.

Kaag, güvenlik koşullarının sağlanması halinde transferin bir haftada tamamlanabileceğini dile getirerek, “Kimyasal silahların ülke dışına çıkarılmasında önemli bir mesafe alındı ancak misyonun tamamlanması için son adımların da atılması gerekiyor” dedi.

-“30 Haziran hedefi yakalanabilir”-

Suriye’nin, kimyasal silahların ülkeden çıkarılması için belirlenen 27 Nisan tarihine uymadığını ifade eden Kaag, BMGK’da özellikle muhalif gruplar üzerinde etkisi olan üyelerden kalan kimyasallara ulaşılarak ülkeden güvenli bir şekilde tahliyesi için destek istediğini anlattı.

Hangi bölgelerde hangi grupların etkili olduğuna ilişkin elinde bilgi bulunmadığına değinen Kaag, alandaki durumun günlük olarak değişmesinin tespitleri zorlaştırdığını söyledi.

BMGK kararındaki misyonun tamamlanması için kabul edilen 30 Haziran vadesinin halen gerçekleşebileceğini vurgulayan Kaag, materyallerin imhası için hazırlanan gemilerin, son partinin de ulaşmasını beklediklerini belirtti. 

Kaag, Suriye’de klorin kullanıldığı iddialarına ilişkin de KSYÖ’nün soruşturma yürüttüğüne işaret ederek, görevlilerin halen Şam’da bulunduğunu ve BM’nin de ekibe tam destek verdiğini kaydetti. – New York

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
İlgili Terimler :

BENZER HABERLER

KÖŞE YAZARLARI

Tüm Yazarlar
karadaghaber.com