Dolar : Alış : 32.4527 / Satış : 32.5111
Euro : Alış : 34.8255 / Satış : 34.8882
HAVA DURUMU
hava durumu

KARAMAN

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 61 Kategoride 1416 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Tzob Başkanı Bayraktar Açıklaması

08 Mayıs 2014 - 483 kez okunmuş
Ana Sayfa » İl il Türkiye » Karaman ili Haberleri » Tzob Başkanı Bayraktar Açıklaması
Tzob Başkanı Bayraktar Açıklaması

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TOBB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, hava sıcaklığının eksiye düşmesinin elma bahçelerini olumsuz etkilediğini belirterek, ürünü zarar görenlerin bu yıla mahsus olmak üzere sigorta kapsamında değerlendirilmesinin mağduriyeti önleyeceğini belirtti.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, dondan en fazla zarar gören Isparta, Karaman, Niğde, Konya, Osmaniye, Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Yozgat, Kayseri, Elazığ, Sakarya ve Çorum’da 2013 yılında toplam elma miktarının yüzde 59’unun üretildiğini bildirdi.

Türkiye’nin elma üretimi bakımından dünyada üçüncü sırada yer aldığını belirten Bayraktar, bu yıl 29-30 Mart tarihlerinde yaşanan don afeti nedeniyle sektörün zor duruma düştüğünü ifade etti.

Don zararı nedeniyle elma üretiminde beklenen düşüşün ihracatı da olumsuz etkileyeceğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

“Don zararının sigorta kapsamına alınmış olması olumlu bir gelişme olmakla beraber, prim desteğine rağmen ödenen sigorta bedelleri üreticilerimize yüksek gelmektedir. Diğer taraftan donda çiçeklenme dönemi sigorta kapsamındadır. Ancak bu sene yaşanan don, elma bahçelerinin çoğunu çiçekler henüz ‘pembe gonca’ dönemindeyken yakaladı. Bu nedenle sigortasını yaptırmış olan üreticilerimizden, ürünü ‘pembe gonca’ döneminde zarar görenlerin de bu seneye mahsus olmak üzere sigorta kapsamında değerlendirilmesi mağduriyeti önleyecektir.”

Ürünü dondan zarar gören üreticilerin mağduriyetlerinin giderilmesi ve üretimlerine devam edebilmeleri için Ziraat Bankası, özel bankalar ve tarım kredi kooperatiflerine olan vadesi gelmemiş borçlarının, elektrik ile SGK prim borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, “Bir sonraki üretim dönemi için ihtiyaç duyulan maddi desteğin de sağlanması bir zorunluluk olarak ortadadır” ifadesini kullandı. – Ankara

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
İlgili Terimler :

BENZER HABERLER

KÖŞE YAZARLARI

Tüm Yazarlar
karadaghaber.com