Dolar : Alış : 32.5096 / Satış : 32.5682
Euro : Alış : 34.6254 / Satış : 34.6878
HAVA DURUMU
hava durumu

KARAMAN

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 61 Kategoride 1416 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

AB Bakanı ve Başmüzakereci Çavuşoğlu Açıklaması

14 Nisan 2014 - 482 kez okunmuş
Ana Sayfa » Güncel Haberler » Siyaset » AB Bakanı ve Başmüzakereci Çavuşoğlu Açıklaması
AB Bakanı ve Başmüzakereci Çavuşoğlu Açıklaması

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, “Yeni bir Anayasa’ya ihtiyaç var. Biz, yeni Anayasa taslağını oluşturmalıyız. Venedik Komisyonu’ndan görüş alabiliriz” dedi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Çavuşoğlu, Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD) üyeleri ile Marriott Otel’de bir araya geldi. Bakan Çavuşoğlu, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularına cevap verdi.

Türkiye’nin hangi alanlarda reformlar yapacağına yönelik bir soruya Bakan Çavuşoğlu, “Hukuk, temel hak ve özgürlüklerin iye ilgili maddeler var. Bununla ilgili birçok ihlallerin önlenmesi ve var olan sorunların çözülmesi konularında önemi reformlardır” karşılığını verdi.

Anayasa Mahkemesi kararları ile ilgili olarak ise Bakan Çavuşoğlu, Türkiye’de Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının da, mahkeme kararlarının da tartışıldığını belirtti.

Çavuşoğlu, en önemli reformlardan bir tanesinin insan hakları ihlallerinin önlenmesi olduğunu söyleyerek, “İç hukuk yolları tüketildikten sonra son hukuk yolu, İnsan Hakları Mahkemesi’ne gitmeden önce Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak, Anayasa Mahkemesi nezdinde hakkının aranması. Anayasa’nın 148. maddesi, Anayasa Mahkemesi iç hukuku yolları tüketildikten sonra başvurulabilir. Anayasa Mahkemesi’nin kararını sevsek de, sevmesek de herkes uymak ve uygulamak zorunda” şeklinde konuştu.

Gümrük Birliği’nin yeniden müzakereye açılması ile ilgili olarak Çavuşoğlu, ” Kısıtlamaları gözden geçirmemiz lazım. Avrupa Birliği’nin üçüncü bir ülkeyle imzaladığı Serbest Ticaret Anlaşması olsun, Amerika ile imzalayacağı Ticaret ve İşbirliği Anlaşması olsun. Bu anlaşmalar Türkiye’yi ne kadar etkileyecek?” ifadelerini kullandı.

Yolsuzluk iddiaları ile ilgili olarak Çavuşoğlu, 12 yıldan beri başarılarından bir tanesinin yolsuzlukla mücadele olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu şöyle devam etti:

“Gezi olayları ile ‘polisin aşırı güç kullandığı yorumlar olsa da, işkenceyle de mücadele başarılı olduk. Bu konularla ilgili adım atmamız gerekiyor. 17 Aralık ile ilgili yargı süreci devam etmeli, adı geçen kişiler kimse süreç devam etmeli. Mahkemeler kararını verir, inşallah bu arkadaşlarımız aklanır.”

AK Parti’nin Anayasa değişikliği konusundaki çabalara yönelik olarak Çavuşoğlu, “Yeni bir Anayasa’ya ihtiyaç var. Biz, yeni Anayasa taslağını oluşturmalıyız. Venedik Komisyonu’ndan görüş alabiliriz. Yeni bir Anayasa için harekete geçmemizde fayda var” ifadesini kullandı.

Fasıllarla ilgili olumlu görüşün var olup olmadığı şeklinde soru üzerine; enerji, ekonomik ve parasal politika fasıllarının açılabileceğini söyleyen Bakan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

“Reform İzleme Grubu toplantısını Bakanlarımızla yapacağız, diğer taraftan alt Komisyonlar kurarak diğer bakanlıklardan arkadaşları bizim bakanlığımızda bir araya getirerek, reform çalışmaları, yasa çıkmış aksaklıklar gidermek ve uyumun nasıl olacağı hakkında çalışmalar yapmak için alt komisyonlar kurmak istedik.”

Çavuşoğlu, Anayasa Mahkemesi ‘twitter’ kararı ile ilgili olarak, “Hukukun kendi içindeki bağımsızlığı tesis edilmeli ve Anayasa ile belirlenen hukuki süreç işlemeli. Karar yanlış da olsa herkes uymak zorundadır. İç hukuk yolları tüketilmelidir. Anayasa Mahkemesi görev yapmaya başlarsa, hukuk içinde karmaşası olur” diye konuştu.

Kıbrıs müzakerelerinin durumuna ilişkin olarak Çavuşoğlu, “Ortaklık açıklaması belgesine baktığımız zaman, gerçekten dengeli, iki ayrı devletin oluşturacağı, siyasi eşitlik temelinde müzakerelerin devam etmesini istiyoruz. Bu yıl bir anlaşma bekliyoruz. Rum tarafında da daha pozitif olduğunu söyleyebiliriz” şeklinde konuştu. – ANKARA

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
İlgili Terimler :

BENZER HABERLER

KÖŞE YAZARLARI

Tüm Yazarlar
karadaghaber.com