Dolar : Alış : 32.5000 / Satış : 32.5586
Euro : Alış : 34.6207 / Satış : 34.6830
HAVA DURUMU
hava durumu

KARAMAN

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 61 Kategoride 1416 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Başbakan’ın faiz açıklamasına Erdem Başçı’dan cevap

09 Nisan 2014 - 487 kez okunmuş
Ana Sayfa » Dünya » Ekonomi » Başbakan’ın faiz açıklamasına Erdem Başçı’dan cevap
Başbakan’ın faiz açıklamasına Erdem Başçı’dan cevap

Kayseri Sanayi Odası’nda bir sunum gerçekleştiren Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı enflasyon konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Enflasyonda bir süre daha yükselme görülebileceğini belirten Başçı “Ancak alınan tedbirlerin sonucunu vermesini ve özellikle Haziran ayı sonunda düşmeye başlamasını bekliyoruz. Yılsonu için yüzde 5 enflasyonda eminiz. Uzun vadeli faizler de buna bağlı olarak düşecek. TL şu anda önemli ölçüde değer kaybetmiş durumda. Devamının nasıl geleceğini hep birlikte göreceğiz.” diye konuştu. Yüzde 8 enflasyonun neredeyse yarısının döviz kuru etkisi olduğunu belirten Başçı “Enflasyonda 4 puanlık kısım gelecek sene olmayacak. Çekirdek enflasyonda kur etkisi daha fazla gerçekleşti” dedi.

Başçı faizler konusunda da önemli açıklamalarda bulundu. “Bundan sonra tekrar normalleşmemiz gerekiyor” diyen Başçı “Para politikasında şu anda oldukça sıkıyız. Para politikası normal seviyede olsa uzun vadeli faizlerin bir miktar daha yüksek olmasını bekleniriz. Faizleri bir anda mı indireceksiniz yoksa adım adım mı yapacaksınız? Bence adım adım yapmakta fayda var. Faiz indirimi kararını PPK verir. Ölçülü adımlar atılabilir, zamanlaması ve hızı çok önemli. Türkiye’ye güveni sarsmadan adım atılması gerekir” dedi.

Başçı faizlerin düşük tutulmasının ortaya çıkaracağı maliyetle ilgili olarak 1994 krizini örnek gösterdi. Başçı”1994 krizi en iyi göstergesindir. Bu dönemde hükümet ısrarla faizleri düşük tutmaya çalıştılar. Bu nedenle faizler yükseldi. Faizleri düşük tutacağım diyerek yüzde 400 faiz ödediler. Ne kadar gecikirseniz bedeli artar. Bunu yapmak zorundasınız. Erken toplanmanın faydası var” diye konuştu. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı olağanüstü toplantı çağrıları için ise “Şu an Merkez Bankası olarak ara toplantı yapma ihtiyacımız yok” diye konuştu.

Başçı, Merkez Bankası’nın görev alanına giren konularla ilgili siyasilerden yorum gelmesinin Merkez Bankası’nın bağımsızlığına etkisi üzerine gelen bir soruya ” Yurt dışında algılanmasında zor oldu. Türkiye’de herkes iyi biliyor. Orada aslında Merkez Bankası’nın sadece ekonomik verilere bakarak hareket ettiğini biliyorlar. Vatandaşlarımız bunu yadırgamıyor. Ancak yurt dışında siyasetçilerin Merkez Bankası hakkında konuşmasına alışık değiller. Dışarıda öyle bir kültür oluşmuş. Merkez Bankası teknik açıdan karar verir.” yanıtını verdi. Başçı kur tahmini konusunda ise artık bir tahminde bulunmayacağını ancak Merkez Bankası tahminlerinde belirli bir kur tahmininin de rol oynadığını belirtti.

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
İlgili Terimler :

BENZER HABERLER

KÖŞE YAZARLARI

Tüm Yazarlar
karadaghaber.com