Dolar : Alış : 32.5096 / Satış : 32.5682
Euro : Alış : 34.6254 / Satış : 34.6878
HAVA DURUMU
hava durumu

KARAMAN

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 61 Kategoride 1416 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Rusya dan Misilleme Gelebilir

26 Nisan 2014 - 452 kez okunmuş
Ana Sayfa » Dünya » Ekonomi » Rusya dan Misilleme Gelebilir
Rusya dan Misilleme Gelebilir

Uzmanlar, Ukrayna gerilimi nedeniyle Batı’nın büyük çaplı yaptırımlarına maruz kalan Rusya’dan ülkede faaliyet gösteren ABD’li ve Avrupalı şirketlere misilleme gelebileceğine dikkat çekti. 

Cato Enstitüsü Uluslararası Ä°lişkiler Direktörü Justin Logan, “Hiç şüphe yok ki Rusya karşı atağa geçecektir. Rusya’ya yatırım yapan şirketler ülkeden çıkma konusunda zor zamanlar yaşayabilir” dedi. 

YABANCILAR ENERJÄ°DE 

Rusya’daki yabancı yatırımlarının büyük bir kısmı enerji sektöründen geliyor. BP, Shell ve Exxon gibi dev şirketlerin ülkede önemli yatırımları bulunuyor. 

Shell doğalgaz çıkarma çalışmalarında Rusya devletinin enerji şirketi Gazprom ile ortak çalışmalar yapıyor. Exxon Mobil’inse diğer bir Rus enerji devi Rosneft ile milyarlarca dolarlık petrol üretimi ortaklığı var. Ä°ngiliz BP şirketi de Rosneft’in yüzde 20 hissesini elinde bulunduruyor. 

EN BÜYÜK YATIRIM BP’NÄ°N 

Danışmanlık şirketi Oppeinheimer’ın Kıdemli Enerji Analisti Fadel Gheit, “Shell ve Exxon’un Rusya’da fiziki varlıkları var. Ama en büyük yatırım BP’nin” dedi. Spiro Sovereign Strategy adlı araştırma şirketinin Ä°dari Direktörü Nicholas Spiro, Moskova ile Batı arasında çıkacak bir mali savaştan en büyük yarayı BP’nin alabileceğini ancak şirketin daha önceki deneyimlerinden dolayı Batılı şirketler arasında bu savaşa en hazır olanın yine Ä°ngiliz enerji devi olacağını söyledi. Spiro, “BP, Rusya’da daha önce de zor günler yaşadı. Bu yüzden en hazırlıksı BP” dedi.

ALMANLARIN DA YATIRIMLARI VAR 

Spiro, Rusya’da Alman enerji devleri BASF, RWE ile Siemens’in de büyük yatırımları olduğuna dikkat çekti.

NASIL KARŞILIK VERECEK?

Uzmanlar, Rusya’nın bu büyük şirketlerin alacakları ödemelerde ek ücretlendirmeler getirerek yaptırımlara karşılık verebileceğine işaret etti. Rus parlamentosu geçen hafta Visa ve Mastercard üzerinden yapılan uluslararası ödemelere “güvenlik ücreti” adıyla ek bir ödeme zorunluluğu getirdi.

Kaynak: Cnbc-e

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
İlgili Terimler :

BENZER HABERLER

KÖŞE YAZARLARI

Tüm Yazarlar
karadaghaber.com