Dolar : Alış : 32.5096 / Satış : 32.5682
Euro : Alış : 34.6254 / Satış : 34.6878
HAVA DURUMU
hava durumu

KARAMAN

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 61 Kategoride 1416 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

TSOF Başkanı: Otobüsler Mobil Huzur Evi Oldu

26 Nisan 2014 - 515 kez okunmuş
Ana Sayfa » Dünya » Ekonomi » TSOF Başkanı: Otobüsler Mobil Huzur Evi Oldu
TSOF Başkanı: Otobüsler Mobil Huzur Evi Oldu

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, halk otobüslerinin, ÅŸehir içi toplu taşım araçlarından ücretsiz yararlanma hakkı verilen 65 yaş ve üstü vatandaşlarca ihtiyaçların dışında turistik amaçlı olarak, vakit geçirmek için kullanıldığını bildirdi. 

TŞOF’dan yapılan açıklamaya göre, halk otobüsçüleri odalarının yöneticilerinden oluşan heyet, Apaydın’ı ziyarete etti. TŞOF toplantı salonunda bir araya gelen oda başkanları, 65 yaş ve üstü vatandaşlara verilen şehir içi toplu taşım araçlarından ücretsiz yararlanma hakkı nedeniyle yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. 

Toplantı sonrasında bir açıklama yapan Apaydın, sosyal devletin bir gereği olarak alınan kararın çok doğru olmakla birlikte maliyetinin, kamu hizmeti gören Ã¶zel halk otobüslerine yüklenmesi sonucu taşımacı esnafının maddi ve manevi olarak etkilendiğini belirtti.

“OTOBÜS ESNAFI BATMA NOKTASIN GELDÄ°”

Sürecin bir önlem alınmadan devam etmesinin, pek çok esnafın işi bırakmasına neden olacağını savunan Apaydın, şunları kaydetti: “Özel halk otobüsleri, engelli ve şehit yakınlarına kadar pek çok vatandaşımızı zaten ücretsiz taşıyor. 65 yaş ve üstü vatandaşımızın da eklenmesiyle yaklaşık 10 milyon vatandaşımızın ücretsiz taşınması söz konusudur. Kamuya ait toplu taşım araçlarının masrafları devlet tarafından karşılanırken, özel halk otobüslerimize yüzde 15-20 ekstra yük gelmiştir. Sistemin içinde, ne kazandığı belli olan özel halk otobüslerimiz kazancının büyük bölümü motorin, vergi, sigorta primi, trafik sigortası, yedek parça gibi masraflara gidiyor. Batma noktasına gelen halk otobüsçüsü esnafımıza acilen destek verilmelidir.”

“OTOBÜSLERÄ°MÄ°Z MOBÄ°L HUZUR EVÄ° OLDU”

Ücretsiz şehir içi taşımacılıktan yararlanma hakkının kullanılmasında saat veya biniş sayısında bir sınırlama olmamasının da sıkıntı yarattığını belirten Apaydın, “Otobüsler, ihtiyaçların dışında turistik amaçlı olarak, vakit geçirmek için kullanılıyor. Yani otobüslerimiz mobil huzur evi oldu” ifadelerini kullandı. 

“OTOBÜS ESNAFININ ZARARI ENGELLENMELÄ°DÄ°R”

Yaptıkları araştırmaya göre, Avrupa Birliği uygulamalarında da 65 yaş ve üstü ile engelli ve şehit yakınlarının ücretsiz taşındığını ama taşıma bedelinin özel sektör taşımacılarına ilgili bakanlık tarafından ödendiğine işaret eden Apaydın, sözlerini şöyle tamamladı: “Toplumsal dengenin sağlanarak özel halk otobüsleri esnafının da zarar etmesi engellenmelidir. Anayasamızın, ‘Devlet, esnaf ve sanatkarı koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır’ emrine de uygun olarak kayıt altındaki taşımacı esnafının kullandığı motorinden ÖTV, KDV alınmayabilir ya da her taşınan ücretsiz vatandaşımız için bilet bedelinin yüzde 80’i ödenebilir. 

“GÜCÜMÜZ KALMADI”

Kamu araçları ile aramızdaki haksız rekabet önlenmeli, maliyetlerimizi kurtarmalıyız. Yoksa araçlarımızı nasıl yenileyebiliriz? Araçların konforlu ve güvenli olacak şekilde standartlarını artırmak için 10 yaşından büyük araçlarımızı değiştirmemiz gerekiyor. Belediye otobüsleri bizim vergilerimizle yenilenirken, bizim araçlarımızı değiştirmemize gücümüz kalmadı. Yenilemek için KDV, Ã–TV indirimi müjdesini de ayrıca bekliyoruz.”

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
İlgili Terimler :

BENZER HABERLER

KÖŞE YAZARLARI

Tüm Yazarlar
karadaghaber.com