Dolar : Alış : 32.4742 / Satış : 32.5327
Euro : Alış : 34.7084 / Satış : 34.7710
HAVA DURUMU
hava durumu

KARAMAN

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 61 Kategoride 1416 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması

13 Nisan 2014 - 434 kez okunmuş
Ana Sayfa » Dünya » Ekonomi » Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması
Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bitkiden bol ürün alabilmek için topraklar tahlil edilerek, eksik olan besin maddelerinin verilmesi gerektiğini bildirdi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, Türkiye tarımsal üretimin temelini oluşturan tahılların, insan ve hayvan beslenmesinin yanı sıra ham madde olarak endüstride kullanımları nedeniyle ön planda olduğunu ifade ederek, tahıllar içinde ilk sırada yer alan buğdayda son 10 yılda ekim alanlarının yüzde 14,59 azalmasına karşın, üretim miktarının yüzde 16,05 arttığını vurguladı.

Türkiye’de geniş alanlarda yapılan buğday tarımında toprak, bitki besin maddelerince ne kadar zengin ise bitkinin, o kadar iyi geliştiğini ve bol ürün verdiğini belirten Bayraktar, bitkiden bol ürün alabilmek için toprağın laboratuvarlarda tahlil edilmesi ve eksik olan besin maddelerinin verilmesi gerektiğini bildirdi.

Toprakta eksik olan besin maddeleri gübreyle sağlanacağına dikkati çeken Bayraktar, Türkiye’de bitkisel üretimdeki verim ve üretim miktarlarındaki düşüklüğün en önemli sebeplerinden birisinin fiyatların yüksek olması nedeniyle yeterli miktarda gübre kullanılmaması olduğunu belirtti. 

Gübre tüketiminin 2009-2013 döneminde yüzde 40,4 artarak 4,13 milyon tondan 5,8 milyon tona çıktığına dikkati çeken Bayraktar, 2012 yılında 5,3 milyon ton gübre tüketiminin, 2013 yılında, 2012 yılına göre yüzde 8,87 arttığını ifade etti.

Gübre fiyatlarının makul olmasını isteyen Bayraktar, şunları kaydetti:

“Fiyat yükselirse üretici gübre kullanımından kaçınıyor, bu da hem çiftçimizin birim alandan daha az ürün almasına ve gelir kaybı yaşamasına neden oluyor hem de ülke tarım ve ekonomisi kaybediyor. Gübre kullanımından kaçınma ürünün kalitesini de olumsuz yönde etkiliyor. 5,8 milyon ton gübre tüketiminin 2,9 milyon tonu ithalatla karşılanıyor.”

Gübrelemede gerekli faydanın sağlanması için toprağın özelliklerini bilmek gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, toprağın su tutma kapasitesi, derinliği, organik madde ve nem miktarı ile tarla hakkında ki edinilmiş tecrübeler, toprağın verim seviyesi hakkında bilgi sahibi olmaya yardımcı olduğunu bildirdi.  Verim seviyesi ve topraktaki alınabilir besin maddesine göre gübrelemeyle verilecek besin maddesi miktarının tahmin edilebileceğine işaret eden Bayraktar, hangi gübrenin ne miktarda verileceğine toprak tahlili sonucu ve tarlanın verim seviyesine göre karar verilmesi gerektiğini belirtti.

Gübrenin verimlilik üzerinde etkisinin en üst düzeyde olabilmesi için toprak ve yaprak analiziyle belirlenecek gübre cinsi, miktarı, gübreleme yöntem ve zamanının iyi ayarlanması gerektiğini ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:

“Bilinçsizce ve tekniğine uygun olarak kullanılmayan gübreler, bitkisel üretimin azalmasına yol açarken, toprak yapısını bozmakta, içme sularının kalitesini düşürmekte ve yer altı sularını kirleterek doğal kaynaklarımızın israfına yol açmaktadır. Gübreleme yaparken, işin uzmanları olan ziraat mühendislerinden yararlanılmalıdır. Kışlık buğdayda ve tahıllarda sonbaharda çimlenmeden sonra iklime bağlı olarak uzunca bir süre gelişme çok yavaş olduğu gibi besin elementleri alımı da çok azdır. Özellikle mart, nisan ve mayıs aylarında gelişmeyle besin elementleri alımı da artarak, kardeşlenmeden başak oluşumu döneminin sonuna kadar geçen zamanda hem büyüme hem de besin elementleri alımı en üst düzeye çıkar. Bu dönemden sonra büyümeyle besin elementleri alımı azalır. Üst gübreleme, buğdayın gübreleme programında birim alandan kaliteli yüksek verim alabilmek için çok önemlidir.” – Ankara

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
İlgili Terimler :

BENZER HABERLER

KÖŞE YAZARLARI

Tüm Yazarlar
karadaghaber.com